Наші викладачі навчаються проєктувати сучасні хімічні об’єкти

Березень 10, 2021

Олександр Вікторович Суворін

За сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” викладачі кафедри хімічної інженерії та екології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (СНУ ім. В. Даля) навчаються проєктувати сучасні об’єкти хімічної промисловості.

Компанія “Хімпроект” (Сєвєродонецьк, Луганська область) розробила для цього тренажери, виконані за допомогою застосунку BiTeсh. На тренінгах на базі лабораторії ChemLab викладачі, інженерні співробітники та аспіранти кафедри хімічної інженерії та екології навчаються використовувати ці тренажери, щоб впровадити їх у навчальний процес для підготовки майбутніх хіміків, інженерів, машинобудівників, екологів. Тренажери дозволяють швидко та ефективно обчислити діаметри трубопроводів для виробництв хімічної промисловості, розрахувати процеси масообміну та теплообміну технологічних потоків.

2_ 59525264_3555762124533679_7506832549580187207_o.jpg

“Комп’ютерний тренажерний комплекс BiTeсh дозволяє змоделювати процеси, які відбуваються на хімічному виробництві. Зокрема, можна запрограмувати ситуації, на які потрібно реагувати, - розповідає Людмила Ракова провідний інженер компанії “Хімпроект”. - Є відео, яке навчає покроково реагувати на певні виклики. Наприклад, на багатьох виробництвах є дві помпи – робоча та резервна. На тренажері можна дізнатися, як відбувається перемикання з робочої помпи на резервну у випадку аварії, без зупинки процесу виробництва. Ці навички можна здобути на тренажері, аби потім бути готовим до такої ситуації на заводі. Ми також розробили серію лабораторних робіт для студентів, які допоможуть набути практичних навичок інженерів-хіміків. Тренажер розрахований на самостійне навчання студентів”.

4_ 159158871_3555762157867009_3261866663872027841_o.jpg

Тренажери дозволяють із високою ефективністю вивчати зміни фізико-хімічних властивостей різних сумішей речовин залежно від температури, тиску, співвідношення реагентів. Програма BiTeсh та розроблений в ній тренажер дозволяють скоротити час, потрібний на виконання цієї роботи в десятки разів порівняно з обчисленням вручну або за допомогою нефахових програмних застосунків.

3_159726053_3555762194533672_2991735311464080651_o.jpg

Курси тривали 72 години. Після їх завершення викладачі передаватимуть ці знання студентам. Цього навчального семестру тренажер планують використовувати під час практичних занять зі студентами. На цих тренажерах є можливість моделювання всіх технологічних стадій – студенти можуть вивчити функціонування всіх типових стадій технологічних процесів, будуть виконувати індивідуальні лабораторні та курсові роботи під експериментальні технологічні режими.

“Проєктування сучасних виробництв вимагає залучення багатьох людей та часу. Програмний комплекс, за яким ми навчаємося, дозволяє в одній програмі зібрати всю документацію – архітектурно-будівельну, монтажну, кошторисну. Зараз ми проєктуємо насосну станцію нафтопереробного заводу. Студентам важливо показати, як пов’язати усі процеси – від проєктних робіт до їх виконання підрядником. Під час пандемії не всі підприємства готові взяти студентів на практику. Завдяки тренажеру студентам отримають практичні навички, навчаться працювати із помилками, які стаються на виробництві. У майбутньому це допоможе їм отримати більш високооплачувану роботу та бути конкурентними на ринку праці”, - сказав викладач факультету хімічної інженерії та екології СНУ імені В.Даля Євген Зубцов

Студенти, які опанують навички роботи із тренажерами BiTeсh, зможуть не лише підвищити якість своєї освіти, але швидше адаптуватимуться до роботи при працевлаштуванні.