27 жовтня - День української писемності та мови

Жов. 27, 2023

Євген Володимирович Жученко

27 жовтня - День української писемності та мови.

Це свято відзначалося щорічно 9 листопада, але в 2023 році дата змінилася через зміни в церковному календарі ,а саме перенесення дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, із чиїм ім’ям пов’язують започаткування писемної української мови.

Традиційно в  День української писемності та мови проходить Радіодиктант національної єдності, щоб об’єднати всіх українців з будь-яких куточків світу. Також кожен бажаючий може перевірити свої знання з української мови.

До цього грандіозного флешмобу долучилася й наша освітня спільнота на чолі з директором коледжу. Усі учасники з нетерпінням чекали початку диктанту, бо читав його актор театру та кіно Олексій Гнатковський, який зіграв Довбуша в найкасовішому українському фільмі 2023 року, а текст "Дороги України" написала письменниця та лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко.

Адміністрація, викладачі та студенти з гарним настроєм писали диктант, а потім ділилися позитивними враженнями та пам’ятними фотографіями.

Директор Євген Володимирович Жученко подякував учасникам та відзначив: «У цей нелегкий для всіх нас час війни дуже важливо брати участь у таких заходах, святкувати свята, що об’єднують і нагадують про наш рід, традиції, рідну мову, Батьківщину. Не важливо, де ти зараз живеш, важливо, що ти з Україною в серці.»

Вітаємо всіх українців зі святом! Бажаємо вдосконалювати свої знання з української мови, пам’ятати історію та бути з Україною в серці й вірою у перемогу!