Представники кафедри Комп’ютерно-інтегрованих систем управління відвідали україно-польський проєкт «AmoHive» на Київщині, який створений завдяки підтримці проєкту USAID «Економічна підтримка України»

Червень 5, 2023

Марина Геннадіївна Лорія

Проєкт «AmoHive», це експериментальна ІТ-пасіка ,яка налічує 10 вуликів, оснащені сонячними панелями та сенсорами, якими бджоляр може керувати зі смартфона. Інформація з датчиків передається на сервер, а звідти телефон. Над створенням таких вуликів працювала команда фахівців з України та Польщі. У травні ці вулики заселили бджолиними сім'ями трьох порід – Українська степова, Карпатка, Карника. Зараз на пасіці спостерігають над тим, як поводяться бджоли, у разі потреби можуть регулювати температуру, вологість у вулику, адже ці показники впливають на захворюваність бджіл, а отже, і результат їхньої роботи – кількість зібраного меду.
“Це цікава інноваційна ідея, яка дозволить у майбутньому розробити кілька курсів – для школярів, студентів закладів професійної та вищої освіти, – вважає старша менеджерка з розвитку трудового потенціалу Проєкту USAID “Економічна підтримка України” Сніжана Леу-Севериненко. – Наш Проєкт USAID співпрацює з бізнесом, аби допомогти і молоді, і бізнесу – одним знайти роботу, іншим – надати її, це забезпечить довготривалий результат нашої роботи. Світ стрімко змінюється, маємо вже зараз говорити про професії майбутнього, ІТ-бджільництво – одна з таких”.

photo_2023-06-05_18-28-42.jpg