Гостьова лекція "Законодавство України в галузі культури, мистецтва, культурної спадщини та охорони пам’яток"

Жов. 24, 2022

Ірина Миколаївна Сілютіна

На нашій кафедрі вже склалася традиція щороку запрошувати на т.зв. гостьові лекції Галину Вікторівну Татаренко – відому фахівчиню-правознавця, доцентку, кандидатку юридичних наук, завідувачку кафедри конституційного права СНУ ім. В. Даля. Таку лекцію на тему «Законодавство України в галузі культури, мистецтва, культурної спадщини та охорони пам’яток», на яку були запрошені магістранти-культурологи 1-го року навчання, студенти спеціальності «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», аспіранти і викладачі кафедри ФКІД, вона прочитала 19 жовтня 2022 р.

 

У прекрасній презентації шановна лекторка надала вичерпний огляд усіх статей Конституції України, законів України, Постанов Кабінету Міністрів України й Указів Президента України, що стосуються питань культури і мистецтва, функціонування театрів, музеїв і бібліотек, охорони творчої діяльності та культурної спадщини, зокрема, вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. Також було розглянуто низку міжнародних конвенцій щодо питань культурного самовираження, охорони культурної, у тому числі, нематеріальної, та природної спадщини, захисту культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, що набуває особливої актуальності в українському сьогоденні. Тому саме цьому, поряд із аналізом реального стану політики Української держави в сфері культури, передусім, виконанню Закону України «Про засади державної мовної політики», було приділено особливу увагу, і це викликало неабиякий інтерес авдиторії.

2.png

Красно дякуємо шановній Галині Вікторівні за високопрофесійне надання сучасних, дуже корисних для культурологів та майбутніх фахівців інформаційно-комунікаційної сфери, юридичних знань і сподіваємось на подальшу підтримку та зміцнення традиції співробітництва між нашими кафедрами!