Семінар проф. Девід Боніфаці (Professorship for Organic Chemistry at the Faculty of Chemistry University of Vienna)

Травень 24, 2024

Сергій Олександрович Кудрявцев

Запрошуємо здобувачів вищої освіти кафедри хімічної інженерії та екології, що навчаються за спеціальністю Хімічні технології та інженерії і не тільки, скористатися можливістю спілкування і прослухати лекцію професора Девіда Боніфаці (Professor Davide Bonifazi), професора кафедри органічної хімії Віденського університету, University of Vienna, Vienna, Austria.

На наступному тижні, 28 травня о 11-00.

Лектор: професор Девід Боніфаці (Professor Davide Bonifazi), з відзнакою закінчив Пармський університет (Італія). Захистив дисертацію у Швейцарській вищій технічній школі у Цюриху під керівництвом професора Франсуа Дідріха. Під час навчання в аспірантурі він проходив стажування в Інституті Вейцмана (Ізраїль). Після цього працював як постдок, спочатку у Цюриху у Швейцарії, а потім в Університеті Трієста в Італії під керівництвом професора Мауріціо Прато. Його дослідження зосереджені на дизайні та розробці синтетичних стратегій для отримання органічних молекулярних структур, які завдяки їх особливим фізичним та структурним властивостям сприяють появі важливих функцій для застосування у міждисциплінарних галузях на межі органічної хімії, фізики, матеріалознавства та біології. Поточні теми включають чотири дослідницькі напрямки: супрамолекулярна органічна нанохімія; передові матеріали на основі вуглецевих наноструктур; багатофункціональні фотоактивні π-спряжені архітектури; супрамолекулярна хімія, що взаємодіє з функціями клітини.

Тема доповіді «Lodging heteroatoms in π-conjugated scaffoldings» (Введення гетероатомів у π-спряжені остови). Молекулярні графеноїди з їх регульованими HOMO-LUMO забороненими зонами є одними з найперспективніших хромофорів для створення фотокаталізаторів, люмінофорів, біомаркерів, оптичних та електронних пристроїв на основі органічних сполук. Серед різних підходів до функціоналізації, цілеспрямоване заміщення атомів вуглецю ізоструктурними елементами стає універсальною стратегією для контролю над оптоелектронними та самозбірними властивостями цих поліциклічних ароматичних вуглеводнів. У зв'язку з цим інтенсивно досліджуються структури, в яких окремі атоми карбону заміщені атомами бору, азоту та халькогену. У цій доповіді описуються результати робіт з раціонального синтезу гетероатомних π-спряжених сполук,= з особливим акцентом на бор-, азот- і халькогенвмісні каркаси. Будуть розглянуті різні синтетичні шляхи введення гетероатомів у поліциклічні ароматичні вуглеводні та висвітлено інтригуюче питання, чи можна передбачувано керувати їхніми оптоелектронними властивостями, і якщо так, то яким чином.

Zoom link:
Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/4590042894?pwd=dEZzSjlMbEdkQnhNODZYYjJoekVPUT09

Meeting ID: 459 004 2894
Passcode: Ch24022022

Lecture abstract:

With their tunable HOMO-LUMO gaps, molecular graphenoids are among the most promising chromophores for conceiving organic-based photocatalysts, luminophores, biomarkers, and optical & electronic devices. Among the different functionalization approaches, the controlled and precise replacement of carbon atoms by isostructural elements is emerging as a versatile strategy to gain control on the optoelectronic and self-assembly properties of these polycyclic aromatic hydrocarbons. In this respect, structures in which selected carbon atoms are replaced by boron, nitrogen, and chalcogen atoms are under vigorous investigations. Here, we describe our efforts toward the rational synthesis of heteroatom-doped p-conjugates, with a special emphasis on the boron- and nitrogen- and chalcogen-containing frameworks. In this work, we will work explore the different synthetic routes to insert heteroatoms into polycyclic aromatic hydrocarbons and explore the intriguing question of whether and how we can predictably tailor their optoelectronic properties.