Представниця Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини провела освітній захід для студентів та викладачів

Червень 7, 2021

Олександр Вікторович Суворін

Ресурсний центр зі сталого розвитку зустрічав головного спеціаліста Управління регіонального представництва у Донецькій та Луганській областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Ольгу Нікітіну. Вона провела освітній захід «Екологічні права та обов’язки громадян. Роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у захисті прав на безпечне для життя та здоров’я довкілля» для студентів та викладачів спеціальності 101 «Екологія» кафедри хімічної інженерії та екології Факультету інженерії та Навчально-наукового інституту економіки та управління СНУ ім. В. Даля.

1_IMG_0324.jpg

Ольга Нікітіна наголосила, що право на безпечне для життя і здоров'я довкілля є одним із головних прав людини, яке гарантується Конституцією України, нормативно-правовими актами національного природоохоронного законодавства та міжнародними документами у сфері екології.

Більш детально зупинились на обов’язках громадян у галузі охорони навколишнього середовища та механізмах практичного забезпечення, охорони та захисту екологічних прав людини й громадянина.

IMG_0328_1.jpg

Учасникам заходу було роз’яснено, що доступ до екологічної інформації здійснюється в порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації». Зі студентами обговорили зміст запиту на інформацію, строк надання відповіді розпорядника інформації та відповідальність, передбачену за порушення законодавства про доступ до публічної інформації.

IMG_0339_1.jpg

Зазначено, що у 2020 році до Уповноваженого надійшло 292 повідомлення громадян про порушення права на безпечне для життя та здоров’я довкілля, здійснено 29 моніторингів, зокрема щодо права людини на безпечні для життя та здоров’я поверхневі води та атмосферне повітря.

IMG_0345_1.jpg

Ольга Нікітіна наголосила, що одним із стратегічних напрямів діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на 2021 рік є моніторинг забезпечення органами виконавчої влади та місцевого самоврядування прав людини на безпечне для життя та здоров’я довкілля. Додержання цих прав перебуває на постійному контролі.

Студентам та іншим учасникам заходу було роз’яснено порядок звернення до Уповноваженого з метою повідомлення про факти порушення прав і свобод, зокрема щодо порушення права на безпечне для життя та здоров’я довкілля.