«Психологічне здоров’я особистості в умовах війни і повоєнний час»

Квітень 6, 2023

Юлія Олександрівна Бохонкова

Здобувачі вищої освіти спеціальності 053 Психологія (ОП «Психологія») кафедри психології та соціології Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля разом із викладачами 28 березня та 04 квітня 2023 року прийняли участь у вебінарі із серії міжнародних вебінарів (Україна-Польща-Ізраїль) на тему «Психологічне здоров’я особистості в умовах війни і повоєнний час». Спікер вебінару – Дафна Максимов Шарон, освітня психологиня, міжнародна експертка з роботи з травмою та посттравмою у дітей та підлітків, керівниця міжнародного проєкту Хібукі-терапія, керівниця Благодійних реабілітаційних центрів допомоги дітям та сім'ї «KinderVelt» (Ізраїль). Пані Дафно дуже емоційно насичено представила державну програму Ізраїлю з підтримки дітей, які пережили травматичні події, у тому числі пов’язані з війною, та презентувала досвід роботи з дитячою травмою війни в Україні. Історія методики хібукі-терапії знайома з часів другої ліванської війни, коли північ Ізраїлю накрило ворожим бомбардуванням. На південь країни потяглися тисячі біженців, там обладнали наметові містечка, які стали тимчасовою оселею для тисяч жінок та дітей. З ними працювали психологи. Щоб допомогти їм, психолог, доктор Шай Хен-Галь запропонував використовувати іграшку, як терапевтичний об’єкт, бо вона буде зрозумілою для кожної дитини. Досвід показав, що діти, які взаємодіють із хібукі, легше переживають травму і стрес, а ті, які опікуються своєю іграшкою, не страждають на депресію, а їхня травма не переростає на посттравму, – так зазначила на вебінарі Дафна Шарон Максімів. Спочатку методика була рекомендована для дітей 4–8 років. Зараз вікові рамки застосування хібукі-терапії розширені до 4–17 років. Купити чи продати іграшку хібукі неможливо. Дитина отримує її безплатно від свого терапевта або вчителя. І методика, й іграшка захищені авторським правом.

Хібукі в перекладі з івриту означає "обійми". Ця іграшка вміє обіймати. Обійми — одна з найбільш дивовижних і доступних речей, які здатні заспокоїти дитину, та й мабуть будь яку людину.

У вебінарі взяли участь понад 800 учасників – освітян і психологів з усіх регіонів України. Дякуємо організаторам за запрошення прийняти участь, а особливі слова подяки – доктору психологічних наук, професорці Олені Бондарчук.