ДОБРА ТРАДИЦІЯ: ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ЮЛІЇ ХЛИСТУН

Гру. 1, 2023

Ірина Миколаївна Сілютіна

Доброю традицією кафедри стали лекції Юлії Ігорівни Хлистун, яка є науковою співробітницею Нарвського музею (SA Narva Muuseum, Estonia) і аспіранткою нашої кафедри (наукова керівниця – професор О.О. Смоліна). 28 листопада 2023 р. у межах курсу «Візуальна культура: ґендерний аспект» для здобувачів ІІ магістерського рівня вищої освіти за програмою «Культурологія: ґендерні дослідження» пані Юлія знов прочитала лекцію за темою «Ґендерні особливості східно-християнської іконографії», на яку, за традицією, було запрошено здобувачів усіх рівнів спеціальності «Культурологія».

Picture2.png

Picture3.png

Нині більш широко, ніж минулого року, Юлія Ігорівна розглянула функції ґендеру у християнському світогляді та мистецтві, символіку кольору, поз та жестів, а також предметів, що супроводжують зображення біблійних персонажів та святих – чоловічих та жіночих.

Лекція закінчилася розмовою про смислову основу іконографічних сюжетів, про зворотню перспективу не лише у сакральному візуальному, але і з точки зору загальних принципів християнської культури, про проблеми осучаснення українського релігійного мистецтва.

Усі присутні висловили глибоку вдячність шановній пані Юлії за дуже цікаву і корисну лекцію, за розширення світоглядних обріїв і з боку православного, і з боку ґендерного аспектів сучасної культурної ситуації, за черговий зразок наукової свіжості погляду та лекторської майстерності.

Сподіваємось на продовження співпраці з Ю.І. Хлистун у підготовці фахівців і фахівчинь за ОПП «Культурологія: ґендерні дослідження» і з нетерпінням чекаємо на наступну лекцію Юлії Ігорівни, яку вона люб’язно погодилася прочитати не лише для культурологів, а для всього колективу кафедри, для здобувачів усіх наших освітніх програм.

Добра традиція триватиме!

Picture4.png