Культура – культурологія – культуроніка – транскультура. Лекція професора університета Еморі (США) Михайла Епштейна

Квітень 21, 2023

Ірина Миколаївна Сілютіна

У СНУ ім. В. Даля відбулася гостьова відкрита лекція всесвітньо відомого американського культуролога, філософа, філолога, літературознавця, лінгвіста, есеїста, заслуженого професора теорії культури та літератури університету Еморі (Атланта, США), керівника Центру гуманітарних інновацій (The Centre For Humanities Innovation) Даремського університету (Велика Британія) Михайла Епштейна (Mikhail Epstein) на тему: «Від культурології до транскультури» ("From Culturology to Transculture").

Picture1.png

 

На лекції були присутні проректор з науково-педагогічної роботи Галгаш Р.А., який привітав М. Епштейна, викладачі, аспіранти та студенти кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності та інших кафедр СНУ ім. В. Даля. Серед гостей лекції були професори та аспіранти Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Харківської державної академії культури, Харківського національного університету внутрішніх справ, Дрогобицького державного педагогічного університету, Волинського національного університету ім. Л. Українки, Одеського Державного університету «Одеська політехніка».

Picture2.png

Mikhail Epstein – автор 42 книг та понад 800 статей та есе, перекладених 24 іноземними мовами (німецька, грецька, іспанська, угорська, сербсько-хорватська, китайська, японська, корейська, українська та ін.). Основні теми його досліджень: методологія гуманітарних наук, постмодернізм, література, поетика (зокрема, літературних архетипів та теорії метареалізму), філософія модальностей, семіотика повсякденності, проективна лінгвістика, перспективи розвитку мови та думки.

На початку лекції проф. Епштейн презентував свою останню книгу «Русский антимир. Политика на грани апокалипсиса», що є його осмисленням як культуролога першого року російсько-української війни (з 2022 до 2023).

Picture3.png

У своєї лекції М. Епштейн обґрунтував необхідність створення практичного напрямку культурології – культуроніки, спрямованої на створення, винахід нових напрямків, стилів, підходів у гуманістиці, як у окремих її галузях – літературі, філології, образотворчому мистецтві, філософії, психології и т.д., так і на перехресті декількох наук: фотографія, кіно – техно-гуманітарний винахід; панки, хіпі – соціально-культурний винахід, тощо.

Picture4.png

Якщо культуроніка – це винахідництво у межах конкретного напрямку гуманістики та культури, то транскультура – це вихід за межі певної культури та культурного явища. Транскультура (transculture) - нова сфера культурного розвитку за межами національних, гендерних, професійних культур, що склалися; вона долає замкнутість їхніх традицій, автоматизмів, мовних та ціннісних детермінацій та розсуває поле "надкультурної" творчості; контрастно визначає себе щодо концепцій багатокультурності та тенденцій зростаючої спеціалізації різних культурних областей. Транскультура – це симбіоз різних культур у людині, що призводить до трансформації ідентичності особистості, перетворення її на «транскультурну людину». Саме така людина зможе перетворити існуючи контрарності між людьми у гармонічний союз усіх людей на планеті.

Після лекції, яка привернула велику увагу і зацікавленість слухачів, відбулося дуже жваве її обговорення у якому прийняли участь професор СНУ ім. В. Даля Галгаш Р.А., професор Дрогобицького державного педагогічного університету В.С. Возняк, професор Волинського національного університету ім. Л. Українки С.С. Возняк, проф. Харківського національного університету внутрішніх справ Шаповал В.М., проф. Одеського Державного університету «Одеська політехніка» Чурсін М.М., проф. СНУ ім. В. Даля Смоліна О.О., аспірантка спеціальності «Культурологія» СНУ ім. В. Даля Хлистун Ю.

На закінчення організатор та модератор лекції доцент кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності Шелковая Н.В. подякувала проф. Михайла Епштейна за лекцію, що генерує думки і сіє у кожного її слухача насіння нових ідей та концепцій.

Picture5.png

есор СНУ ім. В. Даля Галгаш Р.А., професор Дрогобицького державного педагогічного університету В.С. Возняк, професор Волинського національного університету ім. Л. Українки С.С. Возняк, проф. Харківського національного університету внутрішніх справ Шаповал В.М., проф. Одеського Державного університету «Одеська політехніка» Чурсін М.М., проф. СНУ ім. В. Даля Смоліна О.О., аспірантка спеціальності «Культурологія» СНУ ім. В. Даля Хлистун Ю. На закінчення організатор та модератор лекції доцент кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності Шелковая Н.В. подякувала проф. Михайла Епштейна за лекцію, що генерує думки і сіє у кожного її слухача насіння нових ідей та концепцій.