ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ДЛЯ МАГІСТРАНТІВ-КУЛЬТУРОЛОГІВ: НАША ГОСТЯ – ЮЛІЯ ХЛИСТУН

Квітень 13, 2023

Ірина Миколаївна Сілютіна

 

Picture1.png

 

11 квітня 2023 р. у межах дисципліни «Управління закладами культури» в групі КЛ-22дм аспірантка нашої кафедри (спеціальність 034 – Культурологія) Ю.І. Хлистун, яка зараз є науковим співробітником (teadur) Нарвського музею (Естонія), прочитала чотирьох годинну лекцію «Стилі керування та специфіка управління музеєм». На цю лекцію також були запрошені студентки групи ГрД-22д (спеціальність 022 – Графічний дизайн).

 

Picture2.png

Спираючись на праці відомих дослідників-психологів та управлінців, на Закон України «Про музеї та музейну справу», на законодавство Естонії в цій галузі та на свій власний досвід музейної роботи, пані Юлія в першій частині лекції розповіла про існуючи стилі керування, їхній зв’язок із емоційним інтелектом та видами харизми, в другій – про особливості організації музейної справи в Естонії, зокрема, про Веб-портал музеїв – відомий естонський мережевий ресурс, до якого вже приєдналися 60 музеїв. У систему Muis унесено опис приблизно 3,5 млн. музейних предметів (7 млн. зберігається взагалі в музеях Естонії), зокрема, таких, що ніколи не експонувалися.

 

Picture3.png

 

Picture4.png

 

Величезна вдячність шановній пані Юлії за продовження співпраці, за цікавий і корисний матеріал, який охоплював зміст не лише третьої («Організаційно-правові основи управління в сфері культури») та шостої («Специфіка управління різними закладами культури та в мінливих обставинах», а й інших тем курсу (частково – «Законодавство України в галузі культури, мистецтва, культурної спадщини і охорони пам'яток» та «Принципи управління і складові якості функціонування закладів культури»), за чудові презентації і ґрунтовне розкриття питань, зокрема, з цифровізації музейної справи, та за справжній майстер-клас щодо користування порталом Muis!