Вразливе життя. Лекція професора Туринського університету Даніели Стейли

Березень 29, 2023

Ірина Миколаївна Сілютіна

Вразливе життя.

Лекція професора Туринського університету Даніели Стейли

 

29 березня 2023 року у СНУ ім. В. Даля відбулася відкрита лекція професора Туринського університету Даніели Стейли (Daniela Steila) на тему «Вразливе життя: історія ідеї в сучасній західній культурі» ("Vulnerable life: a history of the idea in modern Western culture"),

Picture1.png

матеріал якої ґрунтувався на книзі Д. Стейли «Morte» (Смерть), що вийшла нещодавно.

Picture2.png

а також її рефлексії про смерть, яка зазирнула в очі багатьох людей на Землі під час пандемії Covid-19 і забрала життя тисяч українців у війні, розв'язаної російськими владними структурами у 2022 році.

Picture3.png

На лекції були присутні викладачі, аспіранти та студенти кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності – організатора лекції, а також інших кафедр СНУ ім. В. Даля. Серед гостей лекції були професори з Харківської державної академії культури, Харківського національного університету внутрішніх справ, Дрогобицького державного педагогічного університету.

Picture4.png

Свою лекцію проф. Стейла почала з короткого історико-філософського аналізу розробок різними філософами (Епікур, Ж.-Ж. Руссо, Г. Гегель, Ф. Шеллінг, С. К'єркегор, М. Хайдеггер, М. Шелер) ідеї про те, що саме усвідомлення своєї смертності відрізняє людину від інших істот на Землі.

Picture5.png

Тому, на думку Д. Стейли, заслуговує на особливу увагу аналіз ставлення до смерті і смертності людини в різні історичні епохи: від героїчної смерті як зразка для наслідування в античності, усвідомлення єдності життя і смерті як засобу очищення душі в Середньовіччі до повного її витіснення в область науки та медицини в сучасному світі.

Picture6.png

 

Саме усвідомлення співіснування життя та смерті розкриває природу людини. Забуття своєї смертності призводить до безглуздості справжнього людського існування.

Picture7.png

Смерть живе у нас, вона природна, вмирає те, що живе. Якщо не вмирає, причому постійно, щомиті як єдиний процес «вмирання-народження», то це вже не живе (щодо проблеми безсмертя людини).

Picture8.png

І, чи не є протиприродним і не потрібним для людини продовження її життя медициною, коли вона при цьому неймовірно фізично страждає? «Визнання крихкості, вразливості життя може призвести нас до більш людської медицини, яка визнає, що вона не всемогутня і погоджується супроводжувати хворого до кінця, поважаючи його особисті цінності та вибори», - вважає Стейла. Більше того, людина вразлива не лише у фізичному сенсі, а й у психологічному та соціальному, що особливо гостро проявляється у конфліктних соціальних ситуаціях і за втрати близьких нам людей. При цьому лектор навела чудову цитату зі «Сповіді» Августина про його страждання з приводу смерті близького друга (див. слайд)

Picture9.png

Замість самостійного, незалежного, абстрактного суб'єкта, якого філософія традиційно ставила у центр роздумів, сьогодні життєво важливо поставити вразливу, слабку, живу людину, яка перебуває в природній залежності від іншої (інших) людини (людей) і потребує уваги, турботи та захисту. Такими є основні ідеї лекції проф. Даніели Стейли.

Picture10.png

Ці ідеї лектора викликали великий інтерес та жваву дискусію серед слухачів.

В обговоренні взяли участь проф. Володимир В.С. (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка)

Picture11.png

 

проф. Панков Г.Д. (Харківська державна академія культури)

Picture12.png

проф. Шаповал В.М. (Харківський національний університет внутрішніх справ)

Picture13.png

проф. Смоліна О.О. (Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля)

Picture14.png

 

На закінчення організатор та модератор лекції доцент кафедри філософії, культурології та інформаційної діяльності Шелковая Н.В. подякувала проф. Даніелу Стейлу за чудову лекцію та висловила надію на продовження плідної співпраці кафедри ФКІД та СНУ ім. В. Даля з Туринським університетом.

Picture15.png