Про український націоналізм – італійським студентам

Лис. 26, 2023

Ірина Миколаївна Сілютіна

23 жовтня у Туринському університеті (Італія) для студентів (бакалаврів та магістрів) університету в межах грантової наукової програми «Indagine sul carattere nazionale e transnazionale della filosofia, con particolare attenzione alla filosofia in Ucraina nel XVIII secolo» («Дослідження національного та транснаціонального характеру філософії, з особливою увагою до філософії в Україні у XVIII ст.») відбулася відкрита лекція доцента кафедри політологічних та культурологічних студій СНУ ім. В. Даля Шелкової Н.В., яка на цей час одночасно є дослідницею департаменту філософії Туринського університету. Тема лекції: «Коротка історія української філософії». 

Лекція була прочитана українською мовою з перекладом на італійську науковим куратором грантової програми Шелкової Н.В. професором кафедри філософії  Туринського університету Daniela Steila. Слайд-презентація лекції була на англійській мові.

2.jpg

У своїй лекції Шелковая звернула особливу увагу на риси, притаманні українському менталітету за часів Київської Русі, які стали ґрунтом для розвитку самобутньої української філософії. До цих рис належить, перш за все, розгляд серця, а не голови, центром людського у людині, що втілилося у філософію  серця Григорія Сковороди та Памфіла Юркевича. Для українського менталітету характерне особливе ставлення до світу земного, який висвітлює Божественну гармонію та досконалість, що відобразилося у співучій, солов’їній українській мові, осмисленню якої присвячена філософія мови Олександра Потебні. Ця мова, як і весь образ життя українців, народжується і живе на селянських степних просторах, яких позбавлено місто. Тому міське середовище, міська культура вбивають український дух, що підкреслювали Пантелеймон Куліш, Михайло Грушевський та Дмитро Чижевський, розробляючи концепцію української національної ідеї. Важливим для сьогодення є погляд Потебні на феномен націоналізму, який потрібно розглядати як інтернаціоналізм, взаємну повагу націй. Бачення націоналізму як виокремлення своєї нації і протиставлення її іншим призводить до регресу і деградації суспільства, що ми бачимо в ситуації війни росії проти України. 

3.jpg

Лекція привернула глибоку увагу студентів, які все записували, а після лекції задавали цікаві питання щодо розробок української національної ідеї у сучасній філософії, аналізу природи людини і суспільства в умовах російсько-української війни, проблеми повернення національної культури до своїх джерел, переосмислення своєї історії.  

4.jpg

Після лекції Шелковая подякувала за увагу і побажала італійським студентам вирішити проблеми сучасного світу і після війни відвідати Україну, дуже красиву країну. Студенти сприйняли це з великим задоволенням.


Відео лекції доцентки кафедри політологічних та культурологічних студій Наталії Шелкової